Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πατρών

"Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"

Σας περιμένουμε!!
Μας ενδιάφερει όλους, ας προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !!

❤️ Γονείς, μη ξεχάσετε να κάνετε την εγγραφή σας στο εργαστήριο 3 !!

"Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΕΚΔHΛΩΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς διοργανώνουν δράσεις παρέμβασης με τίτλο
«Δρόμοι Συμπερίληψης: Συμπερίληψη και δημοκρατία στο σχολείο και την κοινότητα»
στην Πάτρα στις 18-19 Οκτωβρίου 2024 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα συμπερίληψης.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

🌟ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
🔹Παρασκευή 18/10/2024
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χώρος: #ΠλατείαΓεωργίου
17.30-19.00: Θεατρικά και μουσικά δρώμενα από εμψυχωτές του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ελεύθερη Ορχήστρα

🌟ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
#Συμπερίληψη και Δημοκρατία στοΣχολείο και την Κοινότητα
Χώρος: 6ο Γυμνάσιο Πατρών, Έλληνος Στρατιώτου & Αγ.Σοφίας,
19.30-21.30: Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης: «Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα
🔹Στη συζήτηση συμμετέχουν: Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη, την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς Αργύρης Αρχάκης, Καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας στο Παν/μιο Πατρών, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας Ευγενία Αρβανίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΕΑΠΗ (Πανεπιστήμιο Πατρών), Συντονίστρια του Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης. Δημήτρης Σακκούλης, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 49ου Δημ. Σχολείου Πατρών Γιώργος Μπεκιάρης, Εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και μέλος της Παιδαγωγική ομάδας «Σκασιαρχείο», καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων.

Στο τέλος της συζήτησης θα υπάρξουν ερωτήσεις και από το κοινό.

🔹Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Χώρος: 6 ο Γυμνάσιο Πατρών, Έλληνος
Στρατιώτου & Αγ. Σοφίας, Πάτρα 9:00 - 9:30: Προσέλευση - Εγγραφές
9:30 - 10:00: Παρουσίαση του έργου της Παιδαγωγικής ομάδας «Σκασιαρχείο» και του Δικτύου Παιδαγωγικής Φρενέ Αχαΐας
10:00-14:00: Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

Εργαστήριο 1: «Μιλώντας για τις ιδέες του μίσους στην τάξη» για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς
Εμψύχωση: Κωστής Παπαϊωάννου & Ασπασία Καλησώρα
Διάρκεια: 4 ώρες
Ανώτατο όριο συμμετοχών: #30άτομα
Περιγραφή: Πώς μιλάμε για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τον σεξισμό και ευρύτερα για τον λόγο του μίσους στην σχολική τάξη; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε μια εποχή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή σχεδόν καθημερινά με τον τοξικό λόγο και κάθε είδους βία; Πώς μπορούμε να τα ενδυναμώσουμε, ώστε να σταθούν κριτικά, να προβληματιστούν και να αμφισβητήσουν αντιλήψεις, ιδέες και συμπεριφορές που εμπεριέχουν οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού; Στο εργαστήρι μας αυτό βιωματικά και με αφετηρία στιγμές της σχολικής μας καθημερινότητας που σχετίζονται με κάποια μορφή διάκρισης, συζητάμε σε ομάδες και συλλογικά δημιουργούμε ένα πλέγμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της σχολικής κοινότητας, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παιδαγωγικών εργαλείων.
Αίτηση συμμετοχής ΕΔΩ
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeL5ceKPS3Pnr.../viewform

#Εργαστήριο 2: «349΄ ακόμα…» παράσταση θεάτρου φόρουμ με θέμα την ενδοσχολική βία για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Αχαΐας Τζόκερ: Γιώργος Μπεκιάρης Παίζουν: Διονυσία Ασπρογέρακα, Ρέα Τζελέπη, Αφροδίτη Κωστοπούλου, Γιάννης Πανίτσας, Δημήτρης Τζικόπουλος
Διάρκεια: 3 ώρες
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30 άτομα
Περιγραφή: Η παράσταση θεάτρου φόρουμ σχετίζεται με τη ενδοσχολική βία και έχει ως στόχο, μέσα από τη δυνατότητα της ενεργητικής συμμετοχής των θεατών, που παρέχει το συγκεκριμένο είδος θεάτρου, να προτείνει εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Η επιδίωξη είναι μέσω της συγκεκριμένης παρουσίασης να αναδειχτούν οι διαστάσεις του προβλήματος της σχολικής βίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και να προταθεί ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισής του. Οι συμμετέχοντες λειτουργώντας με ‘ενσυναίσθητη κατανόηση’ οικειοποιούνται την κατάσταση του θύματος και προτείνουν έμπρακτα στρατηγικές που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερο χειρισμό της.
Αίτηση συμμετοχής👉 https://bit.ly/47QSE9t

🔸Εργαστήριο 3: «Το δώρο της αποδοχής στη σχέση μας με τα παιδιά στην οικογένεια και το σχολείο» για γονείς/κηδεμόνες από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Καλλίπολις” Συντονίστρια: Σταύρου Θωμαΐς – Κοινωνική Λειτουργός MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις
Διάρκεια: 2 ώρες
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30 άτομα
Περιγραφή: Στο εργαστήρι θα δουλέψουμε βιωματικά την έννοια και τα συναισθήματα που συνδέονται με τη διαφορετικότητα και θα εμβαθύνουμε στην αξία της αποδοχής προς τα παιδιά στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου.
Αίτηση συμμετοχής 👉 https://bit.ly/3XUGFn4
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι θέσεις στα εργαστήρια είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και λίστα αναμονής σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής.

👉Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τις ΦΟΡΜΕΣ μέχρι Τετάρτη, 16/10/2024. Θα ειδοποιηθούν με e-mail σε κάθε περίπτωση.

Τα εργαστήρια θα διεξάγονται παράλληλα.
Τα εργαστήρια είναι βιωματικά, συμμετοχικά, περιλαμβάνουν ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες 👉 https://bit.ly/3Y5mTGF